Als echte wetenschappers de Moendianen onderzoeken
Vandaag was Judith van Luijk op bezoek bij de tweedejaars. Zij is onderzoeker aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar of en hoe proefdieren ingezet mogen worden bij wetenschappelijk onderzoek.
Om te ervaren hoe wetenschappers werken, hebben de tweedejaars onder leiding van Judith het spel Moendoes gespeeld. In dit spel zijn de kinderen allemaal wetenschappers en onderzoeken zij het volk de Moendianen. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe de Moendianen communiceren, wat ze eten en welke dieren er allemaal zijn. In dit spel leren de jongeren wat een wetenschapper allemaal moet doen: veel informatie zoeken, veel vragen stellen, goed samenwerken etc.
Na de pauze hebben de kinderen gediscussieerd over verschillende stellingen: mag je proefdieren gebruiken of niet? En wanneer wel en wanneer niet?
Bodey en Jenny schreven samen over deze zondag:
We gingen het hebben over wetenschap en dierproeven. De gastdocent was Judith van Luijk. Toen mochten kinderen vragen maken en stellen. Daarna gingen we het wetenschapsspel spelen. Het was leuk, maar soms ook pittig. De vragen gingen over een land dat heette Moendoes. Ik vond de makkelijkste vraag: wat is het vriespunt op het eiland. Onze groep had 25 kaartjes goed, de andere 5 en nog een 10. Na de pauze heeft Judith een mooie presentatie gegeven. We kregen allemaal 3 kaartjes; rood is nee, wit is weet ik niet, groen is ja. Nu gaan we een debat houden over de stelling ‘make-up wel of niet op dieren testen’, door Mirjam en Redouane. En ‘mag de huisdier proefdier worden’, door Roza en Bodey. En ‘alle dieren in het lab worden als proefdier gebruikt”, door Rewan en Lotte.
Nu geeft Judith drie blokjes door met een kanker er in. Rosa heeft het certificaat gegeven en Judith is blij. Daarmee sluiten we af.
Jenny schreef een blog over deze zondag. Nieuwsgierig? Lees verder op de website van Peeze Foundation.