Roza en Ingrid: naar de rechter!

hjOp 20 maart hebben we een rechter geïnterviewd samen met Hanneke en Youssra. Je komt niet zomaar binnen bij de rechtbank. We moesten ons van tevoren aanmelden, ons ID-bewijs laten zien en nog door detectiepoortjes lopen. Roza was net naar school geweest dus in haar tas nog een etui met een passer en een schaar. Die kunnen als wapen worden gebruikt, dus die mochten niet naar binnen. Gelukkig wilden ze de etui wel bewaren totdat we weer naar buiten kwamen.

De rechter heette Margreet Blaisse. Ze vertelden eerst hoe zij rechter was geworden. Eerst was ze advocaat, maar op een gegeven moment wilde ze toch graag rechter worden. Dus toen heeft ze een extra opleiding gedaan en is ze gelijk in de rechtbank gaan werken.

Ze vertelde dat veel mensen bij een rechter denken aan strafrecht, maar dat de meeste rechtszaken andere zaken zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om burenruzies, of iemand die zijn belasting niet heeft betaald of een ruzie tussen een bedrijf en een werknemer die bij het bedrijf werkt. Of er zijn ook rechtszaken tussen bedrijven.

Als rechter hoef je niet altijd een beslissing te maken. Soms maken de mensen de beslissing al zelf. Zo vertelde Margreet een verhaal van twee buren die ruzie maakten om een boom. De ene buur vond dat de boom zijn zon weghaalde. Margreet is toen mee gegaan naar de tuin en heeft gezegd ‘het is wel een mooie boom, maar sommige takken houden wel de zon tegen’. Uiteindelijk hebben de buren samen besloten dat er wat takken werden weggehaald en zaten ze aan het einde van de dag met z’n allen wat te drinken.

Nadat we heel veel informatie hadden gekregen zijn we nog naar de zalen gegaan waar de rechtszaken plaatsvinden. Er zijn heel veel zalen. Wel iets van 30. Je mag ook een rechtszaak bijwonen als je wilt.

Als je rechter wilt worden dan ga je op een gegeven moment al werken bij de rechtbank. Daar ga je verschillende soorten rechtszaken doen om te kijken wat er bij je past. Dus strafrecht, maar ook een burenruzie. Dus dat is wel fijn en heel leerzaam want dan kun je uiteindelijk doen wat je het allerleukst vindt.

Het was een hele leuke middag!