Interview met Sfia Bourich, partner van Abdeslam en moeder van Jihane (18), Dounia (16), Nawfal (13), Issam(10) en Israe (5). De eerste 3 hebben de weekendschool al afgerond en Issam zit nu in leerjaar 1. Israe is nog een beetje te jong.

Hoe ben je bij de weekendschool betrokken geraakt?
Nou, dat was via school. Mijn oudste kreeg een formulier mee en dan mocht ze inschrijven als wij dat ook wilden. Dat heeft ze toen gedaan en daarna kreeg ze een intakegesprek op school. In eerste instantie was ze niet geselecteerd om mee te doen, maar 2 maanden later kreeg ze toch een oproep omdat er een aantal kinderen waren afgevallen. En zo ging dat bij de tweede en de derde ook. Bij de tweede en de derde was ik er zelf op bedacht dat het heel leuk zou zijn, als zij ook de kans konden krijgen. Maar ik ging er niet van uit dat het vanzelfsprekend zou zijn dat zij ook zouden worden aangenomen.

Wat vraagt het van jullie als ouders dat je kind deelneemt aan de weekendschool?
Van begin af aan heb ik mijn kinderen gevraagd: “ben je je bewust dat het iedere zondag is?”. Dus met andere woorden: een deel van je weekend valt weg en van ons ook. In ons geval omdat mijn man en ik beiden heel onregelmatig werken. Met name in de weekenden was het toch heel lastig om het ingepland te krijgen. Ik moest mijn vader en moeder soms inschakelen om ze op de fiets te brengen, want ik had de auto mee naar mijn werk in Ede. Met de andere kinderen hebben we het gemakkelijker kunnen oplossen. Toen hadden we met andere ouders afgesproken en reden we bij toerbeurt. Dat pakte een stuk gemakkelijker uit met zo’n poultje van 3 tot 4 ouders.

Wat heb je aan veranderingen gezien bij de oudsten?
Het heeft heel veel aan algemene kennis bijgebracht, heel veel inzichten in verschillende beroepen. Jihane, die wist vanaf groep 3 al wat ze wilde worden en daar is ze ook nooit van afgeweken. Bij Dounia is het wat lastiger. Zij weet het nu nog steeds niet, maar zij is zoveel kennis rijker geworden en ze heeft veel mensen leren kennen. Verschillende beroepen heeft ze via LeukOmteLeren leren kennen. Ook heeft zij heeft er veel contacten aan overgehouden, dus dat is zeer waardevol voor haar. Als Israe straks ook nog de kans krijgt, zou dat heel fijn zijn. Weet je; er worden dingen aangeboden die ik als ouder-hoe goed ik mijn best ook zou willen doen- nooit zou bereiken. Heel soms, als ik daarvoor benaderd werd en de tijd ervoor had, dan ging ik mee als begeleider. Zo ben ik 2 jaar geleden 2 of 3 keer mee naar Papendal geweest.

Welke dingen heb je als meest positief ervaren; waar waren jouw kinderen het meest enthousiast over?
Papendal waren ze erg enthousiast over en toen hebben ze ook nog in de keuken gestaan. Basketballen met het Nederlandse rolstoelteam is ze enorm bijgebleven. Andere toppers waren: de gemeenteraad, Paleis van Justitie, advocatenkantoor Nysingh. Ook Cita-de afvalverwerking- vonden ze indrukwekkend. Ja, de ene activiteit is nog leuker dan de ander. Peeze koffie en de samenwerking met Afrika (met Kenia geloof ik) vonden ze ook geweldig. Vanuit hier hebben ze tekeningen daar naar toe gestuurd en daar kregen ze van ginds feedback op, Dat vonden ze geweldig.

Als je zelf vroeger de kans had gehad, zou je dan ook hebben willen deelnemen?
Absoluut!!!!!! Ik heb wel eens voor de grap gezegd: “kunnen jullie ook niet zo iets voor de ouders organiseren?”

Stel dat je coördinatrice van “LeukOmteLeren” zou zijn. Wat zou je dan aan het programma willen veranderen?
Het zou zo fijn zijn als dat ieder kind aangeboden kan worden, want nu is het uitsluitend voor bepaalde doelgroepen. Het zou fijn zijn als ieder kind die kans kon krijgen, maar ik snap ook wel dat dit niet kan. Een kind dat niet weet wat er wordt gedaan, mist misschien in eerste instantie niets maar ik als ouder weet wat voor verdieping en uitdagingen er worden aangeboden, dan weet ik hoe jammer ik dat vind. Ik vind het ook heel jammer voor de kinderen die worden uitgeloot om te mogen deelnemen. (dit jaar: 25 wel en 20 niet).

Is er nog iets wat je graag wilt toevoegen?
Ik weet dat heel veel ouders het niet kennen. Ondanks dat er bij ons op school iemand komt van LeukOmteLeren die formulieren achterlaat. Heel veel ouders weten daar niets van.

Door: Lau Haanen