“Zo wordt leren vanzelf leuk!”

Daniëlle is dit jaar buddy van een van de derdejaars leerlingen van LeukOmteLeren. Op haar blog schreef ze over haar ervaringen met haar buddyjongere:

Ik wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen. Vanuit de overtuiging dat ieder mens, als dat in zijn of haar mogelijkheid ligt, iets voor een ander moet doen.

Ik kwam terecht bij LeukOmteLeren.

LeukOmteLeren biedt inspiratie en motivatie aan kinderen om te blijven leren voor een kansrijke toekomst voor kinderen voor wie dit geen vanzelfsprekendheid is. Het Buddyproject geeft invulling aan het derde jaar van LeukOmteLeren waarin de jongeren individueel gekoppeld worden aan een buddy. Tijdens een buddyperiode (een schooljaar) ondernemen zij gezamenlijk activiteiten.

Na een kennismaking met de begeleidster werd ik voorgesteld aan een vrolijk 14-jarig meisje. We besloten samen dat we een jaar met elkaar optrekken wel zagen zitten. En zo werd ik officieel buddy.

Tijdens een kick-off brainstormden we over alle dingen die we samen konden gaan doen. Het ging van links naar rechts. Klimmen in bomen, brownies bakken, foto’s maken, met een stylist meelopen en pottenbakken. We gaan het doen…zowel links…als rechts. En daar gebruiken we dit schooljaar voor!

De eerste activiteit werd foto’s maken in het bos. Met de mooie herfstkleurtjes nog in de blaadjes en een mooi zonnetje bezochten we samen het Sonsbeekpark in Arnhem. Park klinkt als een grasveld maar ons park is een heus bos. Met mooie kleurtjes! 

foto 5

We maakten foto’s, ik leerde haar iets over compositie, kleurgebruik en natuurlijke kaders. Zij wees mij op dingen die ik niet eerder in het bos zag omdat ik standaard een bepaalde kant op kijk.

We verzamelden blaadjes in verschillende kleuren en vormen. Legde die neer, legde ze opnieuw neer nadat een windvlaag ze meenam, en herschikte ze nog een keer. Een mooie natuurlijk tekening ontstond.


Fotograferen

Tevreden liepen we verder, mensen nieuwsgierig in de richting van de tekening kijkend achterlatend.

Morgen gaan we brownies bakken samen. Want samen leren kan ook samen snoepen betekenen. Zo wordt leren vanzelf leuk!