Debatteren met de gemeenteraad

Vandaag bezochten we de gemeenteraad van Arnhem. We hebben raadsleden geïnterviewd over hoe het is gemeenteraadslid te zijn. Daarna werden we verdeeld in partijen en mochten we met elkaar debatteren.

Sjaak van ’t Hof, vice-voorzitter van de gemeenteraad, schreef een blog over zijn ervaring met ons tijdens ons bezoek aan de gemeenteraad. Hij zei:

LeukOmteLeren én om te doen.

Leerlingen van de weekendschool LeukOmteLeren waren afgelopen zondag te gast in het Arnhemse Stadhuis. De kinderen, van origine afkomstig uit zo’n beetje alle windstreken, speelden een raadsvergadering na waarin werd besloten 100 duizend euro, een cadeautje van het Rijk, te besteden aan taalcursussen en extra openingsuren van jongerencentra.

Voordat de LeukOmteLeren-leerlingen, ondergebracht in fracties van SP, PvdA, JAN en GroenLinks, met elkaar in debat gingen, interviewden zij de hen begeleidende raadsleden (Nevin Dikici, Michael Alberts en mij) en wethouder (Luuk van Geffen). Zij vroegen onder andere: hoe oud is de gemeenteraad? Heb ik, denkend aan Thorbecke en de grondwet, fout beantwoord. En: moet je een opleiding volgen om gemeenteraadslid te kunnen worden? ‘Nee, dat hoeft niet’. Er werden ook heel persoonlijke vragen gesteld: hebt u kinderen? ‘Ja, twee dochters’. Oh, dan bent u getrouwd? ‘Nee.’ Hè, dat kan toch niet? Als je kinderen hebt, ben je toch getrouwd?

Na een uitleg over hoe de Arnhemse raad werkt, debatteerden de kinderen zeer geanimeerd met elkaar over de verdeling van -helaas fictieve- 100 duizend euro. Een meerderheid van SP en GroenLinks besloot de helft van dit geld te besteden aan taalcursussen voor kinderen. Met als belangrijkste argument dat je de Nederlandse taal goed moet beheersen om werk te kunnen krijgen. De andere helft moet volgens de LeukOmteLeren-raad naar jongerencentra gaan waardoor deze hun openingstijden kunnen verruimen. Dan hoeven jongeren niet op straat rond te hangen als zij zich vervelen.

Het begeleiden van LeukOmteLeren-leerlingen is hartstikke leuk. Een aanrader voor elk raadslid.