Elkaar lesgeven over de Arnhemse geschiedenis

Vandaag hebben we elkaar lesgegeven over de Arnhemse geschiedenis. Zo maakten we kennis met het beroep docent én leerden we over de Slag om Arnhem.

De gastdocent vandaag was Stefan van den Hoff. Hij is docent geschiedenis op het Lorentz Lyceum in Arnhem. Vandaag heeft hij de kinderen verteld over hoe het is om docent te zijn, maar hij heeft het ze ook laten ervaren.

Stefan is begonnen met te vertellen over wie hij zelf is en waarom hij docent geschiedenis is geworden. Daarna heeft hij kort vertelt over de tweede wereldoorlog. De kinderen leerden meteen ook waarom het lokaal (in het gebouw van Volkshuisvesting aan de kadestraat) waarin ze les hebben ‘Market garden’ heet.

Vervolgens kregen ze de opdracht om in groepjes een presentatie (een korte les) voor te bereiden over de Slag om Arnhem. De kinderen verzamelden eerst informatie: Je kunt natuurlijk geen les geven als je niet weet wat je de ander wil gaan leren. Tijdens een bezoekje aan het Slag om Arnhem presentereninformatiecentrum de Slag om Arnhem bij de John Frostbrug, maar ook door folders te lezen en op internet informatie op te zoeken. Vervolgens hebben ze een presentatie gemaakt en goed nagedacht over wat ze de anderen wilden leren.

Na de pauze hebben alle groepjes hun les gegeven aan de andere groepjes. En deze keer niet in een lokaal, maar vooral daar waar ze de informatie hebben gevonden én waar de geschiedenis gebeurde: vlak bij de brug.