Voorbereiden op het buddytraject

Het driejarige LeukOmteLeren-traject eindigt met in het derde jaar een buddyjaar. Een jaar waarin we zelf ons programma mogen bedenken. We krijgen allemaal een eigen buddy: een volwassene die het leuk vindt om met ons nieuwe dingen te ontdekken. Zelf mogen we bedenken wat we allemaal nog willen gaan leren: welke beroepen wil ik nog verkennen? Wil ik nog eens naar een museum? Wil ik misschien al eens kijken op een school? Etc. Samen met de buddy krijgen we een buddybudget wat we volgend jaar mogen uitgeven om al deze dingen te gaan doen. En samen met de buddy mogen we dit dus allemaal gaan regelen.

Voordat het zo ver is, moeten er natuurlijk wel wat dingen gebeuren. Anneke Polman, onze coördinator volgend jaar, kwam dan ook samen met ons voorbereiden. Het is belangrijk dat we allemaal een buddy vinden waar we goed mee op kunnen schieten en het hele jaar het buddytraject mee kunnen gaan doen. Anneke is daarom al druk aan het zoeken naar buddy’s. Wij zelf moeten natuurlijk ook helpen. Vandaag gingen we dan ook aan de slag met nadenken over wat we in een buddy zoeken, maar vooral ook wie wij zelf zijn. We hebben posters gemaakt waarop we lieten zien wie we zijn, wat we doen, wat we leuk vinden en wat we nog zouden willen leren. Dit helpt ons om goed na te denken over wat voor buddy we zoeken en het helpt de buddy’s omdat ze dan iets meer weten over ons. Ook hebben we rollenspellen gedaan en kennis gemaakt met buddy’s. Zo leerden we dat eerste indrukken soms niet helemaal kloppen en dat het belangrijk is om goed vragen te stellen.

Riham vertelde over vandaag:

Vandaag bij LeukOmteLeren gingen we het alvast hebben over volgend jaar: het buddy traject. Er kwam een toekomstige buddy bij ons, genaamd Chantal. Ze was heel verlegen en een beetje eng. Ze gaf niks van zich vrij en was dus totaal niet open. Niemand wou haar als buddy. Later bleek dat “Chantal”eigenlijk helemaal geen Chantal heet maar Anneke en dat ze een hele aardige, best hyperactieve, vrolijke en levenslustige vrouw was. Ze leerde ons over eerste indrukken en waarom ze soms misleidend kunnen zijn. Later in de middag gingen we aan de slag met posters van onszelf om volgend jaar aan de buddy’s te laten zien. Het was een leuke, grappige en leerzame middag. Kortom het was geweldig.

Na de zomer zal het zo ver zijn: dan gaan we kennis maken met de buddy’s en hopen we allemaal een leuke buddy te vinden waarmee we er een superleuk jaar van gaan maken.